top of page

Co jsou to čakry?

Aktualizováno: 16. 10. 2022

Svoji cestu jógy jsem započala během studia psychologie. Tou dobou jsem už byla plná mnoha moderních teorií osobnosti a mnoha názorů psychologů a kolegů a mnoho věcí jsem zamítala jako příliš esoterické. Takže když jsem se poprvé seznámila s teorií čaker, odmítla jsem ji jako něco nevědeckého (díky mým učitelům na vysoké škole brojícím proti různým pseudo teoriím a nepodloženým tvrzením – byla jsem příliš striktní jako oni). Teprve roky cvičení jógy spolu s mojí psychologickou praxí mě dovedly zprvu váhavě, že v našem těle mohou sídlit energetická centra. Vždy jsem byla přesvědčená, že tělo a mysl spolu souvisí, stejně jako jsme se na škole učili psychosomatiku, ale nechtěla jsem vidět souvislosti.

Nyní pevně věřím, že existuje 7 základních úrovní bytí pro psychiku – energetických center, která jsou uložená v našich tělech, se kterými můžeme během praktikováni jógy pracovat a tím harmonizovat naše tělo a mysl, abychom žili nejlepší život, jaký dovedeme. A tradičně se těmto centrům říká čakry. V každém centru pracujeme s jiným psychologickým problémem.

Možná jste někdy slyšeli o léčení čaker nebo něčem podobném. Hodně jsem se inspirovala slavnou autorkou Anodeou Judith, která tvrdí, že čakry mohou být vyprázdněné, přeplněné nebo vyrovnané. A pokud budeme s těmito centry pracovat, dostaneme je do rovnováhy a tím harmonizujeme a optimalizujeme svůj život. Může to být takto jednoduché? Ano, jistě. Jenže my žijeme každodenní životy a tím centra neustále zatěžujeme. Práce s těmito centry není otázka jednoho, dvou měsíců, ale na druhou stranu, pokud nebudeme dělat nic, tak se také nic nestane. Pojďme si k čarkám něco říci podrobněji.



První čakra: „kořenová“ představuje uzemnění, domov, práci, finance, manifestaci a bytí zde. Tato čakra, která se nachází ve spodní části páteře a vytváří náš základ. Představuje živel země, a proto souvisí s našimi instinkty přežití a s naším smyslem pro uzemnění a spojení s našimi těly a fyzickou rovinou. V ideálním případě nám tato čakra přináší zdraví, prosperitu, bezpečí a dynamickou přítomnost. Démonem – tedy tím, s čím v této čakře bojujeme nejvíce, je strach.


Druhá čakra: „sakrální“ souvisí s elementem vody, značí emoční identitu, a je orientovaná na sebeuspokojení – spojujeme ji s emocemi a sexualitou. Nachází v břiše, dolní části zad a pohlavních orgánech. Spojuje nás s ostatními prostřednictvím pocitů, touhy, pocitů a pohybu. V ideálním případě nám tato čakra přináší plynulost a milost, hloubku cítění, sexuální naplnění a schopnost přijímat změny. Démonem této čakry je vina.


Třetí čakra: „solar plexus“ ovládá naši osobní sílu, vůli a autonomii, stejně jako náš metabolismus. Jejím elementem je oheň a představuje energii, ego, síla, vůle, riziko, trávení, motivaci a akci. Tato čakra je známá jako energetická čakra, která se nachází v solar plexu. Když jsme zdraví, tato čakra nám přináší energii, efektivitu, spontánnost a nedominující sílu. Pokud máme problém, bojujeme zde se studem.


Čtvrtá čakra: „srdeční“ má jako svůj element vzduch. A jak může být zřejmé, souvisí s láskou, vztahy, rovnováhou, dechem, péčí a rovnováhou. Tato čakra je integrátorem protikladů v psychice: mysli a těla, muže a ženy, osobnosti a stínu, ega a jednoty. Zdravá čtvrtá čakra nám umožňuje hluboce milovat, cítit soucit, mít hluboký pocit míru a soustředěnosti. Nepřítel je zde smutek.


Pátá čakra: „krční“ souvisí se zvukem, vibracemi. Z hlediska psychologie pak s komunikací, sebevyjádřením, kreativitou a slyšením. Zde zažíváme svět symbolicky prostřednictvím vibrací, jako je vibrace zvuku představující jazyk. Démonem této čakry jsou lži.


Šestá čakra: „třetí oko“ je ztělesněním světla, vidění, zraku, vnímání, vizualizace, vhledu a snění. Souvisí s aktem vidění, jak fyzicky, tak intuitivně. Jako taková otevírá naše psychické schopnosti a naše chápání archetypálních úrovní. Když jsme zdraví, umožňuje nám to vidět jasně, ve skutečnosti nám umožňuje „vidět celkový obraz“. Démonem této čakry jsou iluze.


Sedmá čakra: „korunní“ symbolizuje duchovní spojení, přesvědčení, porozumění, myšlení a uvědomění. Vztahuje se k vědomí jako čistému uvědomění. Je to naše spojení s větším světem za námi, s nadčasovým, bezprostorovým místem vševědoucího. Když je tato čakra vyvinuta, přináší nám poznání, moudrost, porozumění, duchovní spojení a blaženost. V této čakře bojujeme s připoutaností.

S těmito centry můžeme pracovat pomocí bioenergetických a dechových cvičení, manter, vedené meditace, jógové filozofie a samozřejmě díky jógovým ásanám. S čakrami souvisí probuzení jemnohmotného těla tím spojení s námi samotnými. Cože, jemnohmotné tělo? To si necháme na příště 😉

113 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page