top of page

Dá se zhubnout díky józe?

Aktualizováno: 31. 3.



Angenyasana
Nízký výpad

Jóga a hubnutí - může nám prastaré umění jógy skutečně pomoci zhubnout? Toto je otázka, kterou si klade mnoho z nás, hledajících cestu k lepšímu zdraví a pohodě. Ačkoliv na první pohled může vypadat, že se při józe spálí méně kalorií než při intenzivním kardio tréninku, realita a vědecké důkazy mohou být překvapivě odlišné.


Začněme tím, co mnozí z nás intuitivně cítí - jóga nás nutí zpomalit, soustředit se na dech a uvědomit si naše tělo. Tento proces může vést k hlubšímu porozumění našich potřeb, včetně těch, které se týkají jídla a pohybu. Ačkoli to možná není okamžitý spalovač kalorií jako běh nebo HIIT, jóga nabízí jiný druh výhod, které mohou mít pozitivní dopad na naši váhu a celkové zdraví.


Podívejme se na studii, která je pro tuto diskuzi zásadní. Ve výzkumu prováděném týmy z Pittsburské univerzity, Duke University Medical Center a Curyšské univerzity, který byl částečně financován Národním centrem pro komplementární a integrativní zdraví, bylo zkoumáno, jak jóga může pomoci lidem s obezitou nebo nadváhou. V této studii byli dospělí účastníci náhodně rozděleni do dvou skupin, z nichž jedna praktikovala restorativní jógu a druhá energičtější vinyasa jógu, a to v rámci šestiměsíčního programu zaměřeného na hubnutí, který zahrnoval také dietu a behaviorální strategie.


Výsledky? Obě skupiny zaznamenaly úbytek hmotnosti, ale co je fascinující, skupina praktikující restorativní jógu, která se soustředila na relaxační pozice a udržování poloh, zaznamenala značné snížení stresu a napětí. A právě tato snížená úroveň stresu může být klíčem k efektivnějšímu hubnutí. Stres je často spojován s nadměrným příjmem kalorií a ukládáním tuku, zejména v oblasti břicha. Snížení stresu prostřednictvím praxe jógy tak může nepřímo vést k hubnutí.


Tato studie nám ukazuje, že jóga může být účinným nástrojem v boji proti obezitě, a to nejen prostřednictvím fyzické aktivity, ale také díky její schopnosti snižovat stres a napětí. Jóga nás učí být vědomi a přítomni v momentu, což může vést k lepšímu rozhodování ve vztahu k naší stravě a celkovému životnímu stylu.


Takže, zpět k naší původní otázce - může nám jóga pomoci zhubnout? Ano, jóga může být efektivním nástrojem pro hubnutí, ale je důležité mít na paměti, že výsledky závisí na mnoha faktorech, včetně typu jógy, kterou praktikujeme, stravy a životního stylu. Jóga může pomoci zhubnout těmito způsoby:

  1. Zvýšení fyzické aktivity: Některé formy jógy, jako je power jóga nebo ashtanga, jsou fyzicky náročnější a mohou pomoci spalovat kalorie, což je důležitý faktor při hubnutí.

  2. Zlepšení metabolismu: Pravidelná praxe jógy může zlepšit váš metabolismus, což vám může pomoci efektivněji spalovat kalorie, dokonce i když nejste aktivní.

  3. Zmírnění stresu: Jóga je známá svou schopností snižovat stres a úzkost díky meditaci a dýchacím technikám. Když je vaše tělo méně stresované, může to snížit hladinu kortizolu, hormonu, který je spojen s přibíráním na váze, zejména v oblasti břicha.

  4. Zlepšení vztahu k jídlu a tělu: Jóga může zlepšit vaši sebeúctu a povědomí o těle, což vám může pomoci rozvinout zdravější vztah k jídlu a ke způsobu, jakým se o sebe staráte. Toto zvýšené povědomí může vést k lepším rozhodnutím ohledně jídla a k aktivnějšímu životnímu stylu.

Přestože jóga sama o sobě nemusí vést k rychlému nebo dramatickému hubnutí, jako některé intenzivnější formy cvičení, může být cennou součástí vyváženého a zdravého přístupu k hubnutí a celkovému zdraví. Je důležité kombinovat jógu s vyváženou stravou a dalšími formami fyzické aktivity pro optimální výsledky.


Jóga nám tedy může pomoci zhubnout, ale možná ne způsobem, jakým jsme si původně mysleli. Skrze snížení stresu, zlepšení vědomí a celkové pohody, jóga nabízí jedinečný přístup k hubnutí, který přesahuje tradiční metody zaměřené pouze na spalování kalorií.







183 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page