top of page

Jóga není jen cvičení ásan

Aktualizováno: 11. 4.



Chamatkarasana
Pozice divokosti

Nedávno se mě kamarádka zeptala: "Petro, co je to vlastně jóga? Je to i meditace? A žiješ jógově?" Vedlo mě to k zamyšlení nad svým životem. Uvědomila jsem si, jak hluboko se mi tento koncept usadil v srdci a jak se má perspektiva na jógu a svět kolem ní změnila.

Ano, před téměř dvěma desítkami let, když jsem poprvé vstoupila do světa jógy, byly pro mě ásany - ty fyzické pozice, které mnozí vidí jako synonymum jógy - všechno. Byl jsem fascinována tím, jak se moje tělo může ohýbat a posilovat, a jak jsem skrze tyto praktiky dosahovala lepšího zdraví a flexibility.

Ale pak se stalo něco zvláštního. Postupně, jak jsem se ponořil hlouběji do studia a praxe, začala jsem chápat, že jóga není jen o fyzickém cvičení. Jóga je cesta, životní styl, filozofie. Je to o nalezení rovnováhy mezi tělem, myslí a duchem. Jóga je jako strom s mnoha větvemi - ásany jsou jen jednou z nich.

Meditace, kterou moje kamarádka zmínila, je další klíčovou složkou jógy. Naučila jsem se, že meditace není jen o sedění v tichosti, ale o tom, být plně přítomen, uvědomovat si každý dech, každý moment. Meditace mě učí klidu mysli, pomohla mi najít vnitřní mír v mé přeplněné mysli.

A pak je tu Yama a Niyama - etické principy, které jóga učí. Tyto principy, jako je neubližování, pravdivost, spokojenost a sebekázeň, mi pomohly formovat, jak se chovám k sobě samé i k statním. Učí mě být lepším člověkem každý den.

Žít "jógově" tedy neznamená jen pravidelně praktikovat ásany. Znamená to vědomě se rozhodnout žít životem, který je v souladu s těmito principy a hodnotami. Je to o tom, jak se chováme k naší planetě, jak se staráme o naše tělo a mysl, jak se spojujeme s ostatními bytostmi.

Přiznávám, není to vždy snadné. Život přináší výzvy, stres, nesnáze. Ale jóga mě naučila, jak se s těmito výzvami vypořádat. Naučila mě, že i v nejtěžších chvílích můžeme najít klid a sílu uvnitř sebe. Naučila mě být flexibilní nejen na tělesné, ale i na mentální úrovni.

Příběh o józe je jako cesta skrz hluboký les. Na začátku vidíte jen stromy před vámi - to jsou ásany, fyzické cvičení. Ale jak postupujete dál, les se otevírá a objevujete nové cesty, nové pohledy - meditaci, dýchání, etické principy. A najednou si uvědomíte, že jste se ztratili v něčem mnohem větším, než jste si kdy dokázali představit.

Takže ano, jóga je meditace. Jóga je životní styl. Jóga je hledání rovnováhy a harmonie. A i když se mi nedaří žít "jógově" v každém okamžiku, každý den se snažím být o krok blíže k tomuto ideálu. Protože jóga není jen cvičení ásan - je to cesta, na které se učíme, jak být lepšími lidmi.

37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page