top of page

Meditace: Klíč k zdraví, štíhlosti a klidné mysli

Aktualizováno: 11. 4.

Meditace pro mě dlouho byla něčím, co jsem si nedokázala dost dobře představit v praxi. Můj život byl plný rychlých rozhodnutí, neustálého pohybu a zdálo se, že pro něco tak "nečinného" jako je meditace, v něm prostě není místo. Všechno se ale změnilo, když jsem začala bojovat s bolestmi zad kvůli výhřezům plotének (a o tom proč s něčím "bojovat" je špatný nápad napíšu někdy příště). Byla to dlouhá cesta plná hledání různých způsobů, jak se bolestí zbavit. Jednoho dne jsem narazila na studii, která tvrdila, že meditace všímavosti má skvělé účinky nejen na psychiku, ale dokáže pomoci i s bolestmi. Byl to pro mě úplně nový koncept.

 

Rozhodla jsem se zapsat do kurzu mindfulness a začala několikatýdenní cestu. V kurzu to bylo snadné, ale domácí úkoly, kdy jsem měla meditovat sama doma, byly velkou výzvou. Snažit se sedět v tichu, nechat myšlenky plynout a nezabředávat do nich, mi připadalo jako něco nemožného. Přidávalo se k tomu i obrovské množství frustrace, když mi to nešlo podle představ.

 

Vše se ale změnilo, když jsem narazila na pobyty ve tmě. Byla to pro mě nová, neznámá zkušenost, ale šla jsem do toho s otevřenou myslí. A zjistila jsem, že ve tmě se všechno mění. Každý pohyb, každý úkon se musí dělat s plnou pozorností. Najednou jsem byla schopná jíst vědomě, i když to bylo něco tak jednoduchého jako lžička jídla do úst. V tmě jsem se konečně naučila, jak být plně přítomná v momentu, jak věnovat pozornost každému detailu.

 

Po návratu domů jsem nastoupila do kurzu NLP Practitioner, který mi pomohl ještě více prohloubit moji praxi meditace. Naučila jsem se, že meditace není ztráta času, ale investice do mého zdraví a pohody. Zjistila jsem, že vedené meditace jsou pro mě to pravé, a začala jsem je praktikovat pravidelně.

 

Vše vyvrcholilo, když jsem absolvovala kurz v Chartres ve Francii, který mi otevřel oči a pomohl mi pochopit, jak moc je meditace důležitá nejen pro moje tělo, ale i pro mou duši. Od té doby medituji každý den, ráno i večer, a zažívám neskutečné změny ve svém životě.

 

Začala jsem s meditacemi Joa Dispenzy, které mi pomohly prohloubit moji praxi a dosáhnout změn, o kterých jsem dříve mohla jen snít. Od září jsem shodila 17 kilo a pokračuji dál. Změny, které jsem zažila, nejsou jen fyzické, ale i mentální. Meditace mi pomohla najít klid, sílu a odvahu čelit výzvám, které předtím považuji za nepřekonatelné.

 

Meditace se stala neoddělitelnou součástí mého života a vřele ji doporučuji každému, kdo hledá cestu k sobě, chce zlepšit své zdraví nebo jen hledá klid v hektickém světě. Je to cesta, která může být náročná, ale výsledky stojí za to.



Mrigiasana
Pozice jelena




17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page