top of page

Neuvěřitelná síla půstu: Energie, zdraví, koncentrace!"

Aktualizováno: 9. 3.

Přerušovaný půst je cesta, kterou jsem se vydala již před více než půl rokem a musím říci, že to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí mého života. Když jsem s půstem začínala, byl hlavním cílem samozřejmě úbytek váhy (zatím mám dole 17 kilo). Ale jak jsem se do procesu více zapojovala, začala jsem postupně objevovat další, neméně důležité výhody této metody.

 

Zlepšení koncentrace a bystření mysli bylo prvním překvapením. V práci jsem si všimla, že mi myšlenky proudí rychleji a jsem schopná se soustředit na složitější úkoly bez pocitu vyčerpání. Další výhodou je snížení hladiny glukózy v krvi a zlepšení citlivosti na inzulin.


Energie, kterou mi půst dodává, je neuvěřitelná. Na začátku jsem se obávala, že budu po celý den unavená a bez energie, ale opak je pravdou. Cítím se během dne čilá a večer usínám s pocitem, že jsem svůj den využila naplno. Zlepšení spalování tuku se projevilo velmi brzy na mém oblečení  a snížení hladiny cholesterolu v se ukázalo během preventivní prohlídky u lékaře.


Jedna z nejvíce fascinujících výhod půstu je jeho potenciál v prevenci proti Alzheimerově nemoci a jeho protizánětlivé účinky. Můj děda Alzheimerovou nemocí trpěl, takže ji znám z první ruky. Představa, že bych mohla svůj mozek ochránit tak jednoduchým způsobem, je pro mě velmi povzbudivá.


Půst je také jednoduchý a flexibilní, což mi vyhovuje. V dnešní uspěchané době, kdy je čas tak vzácný, je úlevou vědět, že nemusím trávit hodiny plánováním jídel a jejich přípravou. A co více, nemusím se vzdávat malých radostí života, jako je občasný dezert nebo čokoláda. Půst mi umožňuje užívat si jakékoliv jídlo bez pocitu viny.


Je pravda, že půst může ne každému vyhovovat, ale pro mě osobně byla tato cesta transformační. Naučila jsem se poslouchat své tělo a dát mu přesně to, co potřebuje. Ať už je to odpočinek od jídla nebo naopak požitek z dobrého jídla ve správný čas.


Půst mi ukázal, že méně může být někdy více. V tomto případě méně jídla znamená více zdraví, energie a celkové pohody. Je to cesta, kterou si každý může přizpůsobit podle svých potřeb a životního stylu, a já jsem nesmírně vděčná, že jsem se na ni vydala.



119 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page