top of page

Příběh Mých Diet: Od Herbalife K vnitřní rovnováze




Od svých třinácti let jsem byla na dietním kolotoči, kde moje váha neustále kolísala nahoru a dolů. Jak nostalgicky vzpomínám na časy, kdy jsem si přála zhubnout z 63 kilogramů - dnes bych za takovou váhu dala cokoli! Během let jsem vyzkoušela široké spektrum diet - od Herbalife, přes diety s nízkým obsahem tuků a cukrů, raw, smoothie, keto, Atkinsonovu dietu, vajíčkovou dietu, až po Mančingovou či krabičkové diety. Neexistuje dieta, kterou bych nezkusila, a k tomu jsem si pochopitelně pořídila i všechny doplňky stravy, které byly pro danou dietu doporučovány.

 

Problém nebyl v tom, že by diety nefungovaly. Naopak, většinou jsem díky nim zhubla. Skutečný problém spočíval v tom, že jsem nedokázala udržet režim, který mi diety diktovaly. Mančingovou dietu jsem nedokázala dodržet ani tři dny, keto dietu jsem vydržela šest týdnů a s Herbalife jsem to táhla půl roku. Po každé z těchto diet jsem zhubla, ale poté, co jsem se vrátila k normálnímu stravování, přibrala jsem zpět.

 

S keto dietou jsem začala na základě pytlíčků, které slibovaly jednoduchost a efektivitu. Bylo to v době, kdy jsem se cítila ztracená ve světě diety a hubnutí, hledala jsem způsob, jak jednou pro vždy vyřešit svůj boj s váhou. Keto dieta se zdála jako zázračné řešení, které mi může pomoci dosáhnout mých cílů. Nebyla jsem si však vědoma toho, co mě čeká.

 

První týdny na keto ze sáčků byly výzvou. Pytlíčky, které jsem konzumovala, byly daleko od toho, co bych si představovala pod pojmem "chutné jídlo". Každé sousto (nebo lok) bylo testem mé vůle, a často jsem se nacházela v situaci, kdy jsem se těšila na jakékoliv "dovolené" sousto, které není z pytlíku, ať už to byla zelenina nebo vajíčko. Permanentní hlad byl mým neustálým společníkem, a přestože jsem se snažila držet předepsaného jídelníčku, bylo to nesmírně těžké.

 

Po šesti týdnech jsem se rozhodla, že toho mám dost. Nejenže jsem byla fyzicky vyčerpaná z neustálého pocitu hladu, ale začala jsem si uvědomovat, že toto není způsob života, který bych chtěla dlouhodobě vést. Rozhodla jsem se tedy vzdát keto dietu z pytlíčků a začít jíst intuitivně.

 

Změna byla dramatická. Nejenže jsem přestala mít neustálé chutě na sladké, ale začala jsem si také více užívat jídla. Učila jsem se naslouchat svému tělu, rozpoznávat, kdy mám opravdu hlad a kdy jen reaguji na emocionální potřeby. Možná to bylo kombinací předchozí keto diety a také stavu mé mysli, ale dokázala jsem si udržet váhu téměř dva roky bez větších výkyvů.

 

Pak jsem ale začala mít opět problémy se zády, skončila na kapačkách v nemocnici, nemohla jsem se hýbat, a najednou jsem měla navíc 25 kilogramů - a to vše na začátku pandemie covidu.

 

U Herbalife jsem chodila na konzultace, které mě skvěle motivovaly dietu dodržovat. Později jsem navštěvovala také poradny zdravé výživy a snažila se jíst podle jejich doporučení, ale výsledky byly mizivé a přicházely velmi pomalu. neustále mi z jídelníčku něco ubírali a měla jsem pocit, že si na jídle vůbec nepochutnávám.

 

A co přerušovaný půst? I ten jsem zkoušela a nevydržela. Ale na rozdíl od všech ostatních diet měl jednu zásadní výhodu: byl zdarma. Až do chvíle, kdy jsem začala meditovat, jsem nedokázala vydržet ani přerušovaný půst. Nyní, s meditací jako součástí mého života, je pro mě dodržování přerušovaného půstu snadné. Není to jen meditací. Jednoduše přišel příslovečný "klik" v hlavě o kterém jsem jiné slyšela vyprávět. Zažívala jsem to při konzultacích Herbalife díky skvělé poradkyni a později to přišlo přirozeně.

 

Tato zkušenost mě naučila, že klíčem k úspěšnému hubnutí není najít tu "správnou" dietu, ale najít způsob, jak se spojit se svým tělem a naslouchat jeho potřebám. Diety mohou být užitečným nástrojem, ale bez hlubšího pochopení vlastního těla a mysli jsou jejich výsledky často dočasné. V mém případě mi meditace pomohla najít vnitřní rovnováhu a naučila mě být v souladu se svým tělem, což se nakonec ukázalo být nejúčinnější "dietou" ze všech.

201 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page